holland

A kako je to u Holandiji?

Da li vam se često dešava da poredite svoju zemlju sa nekim drugim zemljama? Nama se dešava. Interesovalo nas je da li je tamo negde drugačija situacija? Da li su putevi bolji? Kakvi su zakoni? Onda smo se setili da kontaktiramo našu prijateljicu Jelenu Milošević iz Holandije i iz prve ruke saznamo nešto više. Svoja saznanja delimo i sa vama! Uživajte.

Holandija je prošarana svakojakim putevima ,koji se dobro održavaju ( nije ni čudo,kada se za svaki auto u zavisnosti od težine automobila  plaća i porez na puteve (100-6500 eura godišnje).

Holandija je poznata između ostalog i po biciklističkim stazama i biciklu. S’obzirom da je ravna i da su razdaljine kratke, nije ni čudo da je jedno od osnovnih prevoznih sredstava bicikl.

motherbike-holland

 

 

Kao što sam već pomenula Holandija je prošarana svakojakim dobro održavanim putevima. To je omogućeno visokim porezom na puteve,koji zavisi od težine motorizovanog prevoznog sredstva (automobila, autobusa ,kamiona) ,od vrste goriva kao i godišta.

 

4737_fullimage_types of roads a4 rijswijk autosnelweg.jpg_560x350

Auto je ovde ipak nužno zlo!  Može kupiti od 500 eura pa …dokle vam mašta ide.

U Holandiji ima preko 8 miliona automobila u upotrebi ( na pomenutih 16,5 miliona stanovnika). Nemojmo se zavaravati da se za jeftine pare može kupiti dobar auto,osim naravno ako imate sreće što se retko dešava.

Automobili se dosta prodaju preko interneta,tj putem oglasa I naravno uz dogovor za probnu vožnju. Ali u svakom slučaju je pregled automobila na prodaju vrlo obiman( internet mogućnosti). Osim web stranica velikih aukcijskih udruženja za prodaju automobila, postoji i web strana marktplaats, preko koje se prodaje sve.

Zakoni su sve strožiji i kazne su u odnosu na ostalu Evropu zaista visoke:

 • Kazna za upotrebu mobilnog telefona( naravno ako nije handsfree) je 160 eura( ja sama sam platila 136 euro-u Nemačkoj u isto vreme 36 eura, i to pre nekih 5 godina- došlo mi je zaista da plačem zbog bačenih para ).
 • Prelazak na crveno svetlo 160 eura.
 • Prekoračenje brzine od 25o do nekih 300 eura. -u zavisnosti od brzine
 • Alkohol  kazna se kreće od 220 eura pa sve do 1000 eura
 • Prekršaji pri nepoštovanju znakova od 60-160 eura.
 • Neispravan auto 30 – 800 eura.
 • Problem sa vozačkom dozvolom od 30 do 390 eura.
 • Pravljenje nepotrebne buke- 160 eura( verovatno misle na trubljenje).

U Holaniji ima puno stalnih kamera,koje sve bolje kamufliraju da se skoro ni ne vide.Za to je dobro imati Tom-Tom ili sličnu napravu koja ima mogućnost upozoravanja postojećih kamera u blizini.Naravno postoje i aparati koji ometaju signale ali su oni STROGO  zabranjeni u Holanidiji i velike su kazne.

Osim stalnih kamera, postoji i takozvana “Trajekt kontrola” koja je postavljena oko većih gradova gde je velika gužva.Kamere su postavljene na nekoliko mesta i mere prolaznost svakog vozila-tj srednju brzinu izmađu tačke A (-B-C-D) -X…( na osnovu fotografisanoj tablici u datom trenutku).

 

Sada malo o troskovima posedovanja automobila.

 • Porez na puteve,zavisi od težine, godišta I goriva koje auto koristi.  Od 100- 6500 eura godišnje.  (Razlika u porezu ako se koristi benzin ili dizel može a bude I trostruka. Naravno zavisi i od provincije do provincije ali razlike nisu preterano velike na godisnjoj bazi.)
 • Osiguranje automobila. Naravno bez osiguranja ne možete ni da vozite. Postoje 3 vrste osiguranja:
 1. WA- osigurano plaćanje štete koju vi nanesete drugom. Svako oštećenje vašeg auta je o vasem trošku.
 2. WA+ osiguranje kao I WA plus I oštećenje automobila u slučaju požara, krađe automobila,prirodnih nepogoda,sudara za “životinjom na putu”, sklizavanja I sl.
 3.  ALLRISK osiguranje pri čemu su sve štete I na vašem autu osigurane.

Cene su različite u zavisnosti od vrste osiguranja ,automobila,godina vožnje bez udesa I osiguravajućeg društva: od 100 pa I do 1000 eura mesečno.

 

Registracija automobila.

Kontrola automobila se vrši svake godine I garaža prijavljuje da vam je auto u dobrom stanju. Jedna od zanimljivosti je I to da su registarske tablice vezane za auto I ne menjaju se dok god auto postoji. Tako da se po registraciji može videti koje godine je auto proizveden ili koje godine je uvezen. Registraciona tabla se sastoji iz slova i brojeva koji se menjaju alfabetskim I niznim redom po svakom sledećem automobilu.Ali se ne moze videti iz kog grada ste. Zakoni su isti kao I kod nas. U Holandiji nisu obavezne zimske gume,ali se sve vise preporučuju.

Trenutno je cena benzina 95 oko 1,7 eura, benzin98 oko 1,8 eura, dizel oko 1,35eura, LPG oko 0,80 eura.

 

Parkiranje

Parkiranje se uglavnom plaća ili je ograničeno na 30 minuta do 2 sata na određenim parkiralištima.Pri tome ste obavezni da imate plavu parking kartu. Parkiranje se plaća radnim danom od 9-18/19 casova. Ili kupovnim danima 9-21 ( to je obično četvrtak za velike gradove) .Nedeljom je u principu besplatno,osim kada je organizovana nedelja gde su prodavnice otvorene

Skupo je, sat vremena u garaži se krece od 2,2 eura pa naviše. Jedan ceo dan proveden u Amsterdamu gde biste ostavili kola u gradu iznosi oko 30 eura.Postoji i mogućnost parkiranja na površini grada ,pri čemu dobijete i kartu za autobus ili tramvaj.

PARKED-CARS

Gužve

Ako imate sreću, pa pođete čak  5 minuta ranije imate šansu da uštedite i po 15-20 minuta vožnje. S’obzirom da je Holandija mala,nije neobično da se radi u drugim gradovima koji su čak i po 50-100 km udaljeni od vašeg mesta stanovanja. U zavisnosti od posla i mesta vaše firme,možete izabrati korišćenje javnog prevoza do tog grada ili auta. Zbog toga što je većina vozača sama u automobilu ,to dovodi do preopterećenosti na putevima ,specijalno oko većih gradova.

PF-car-traffic_1868428i

 

Da bi se prohodnost puteva poboljšala uvedena su i parkirališta na priferiji većih gradova ,sa kojih možete nastaviti put u grad autobusom.Postoje i takozvani : Carpul, gde preduzeća stimulišu svoje radnike da putuju zajedno što moze da smanji korišćenje automobila sa 4 na 1.

Napomena: Neke informacije i cene su iz 2011. godine!

Za CarZ.rs piše Jelena Milošević