Parking_manijak

Parking manijak od sada i na apple uređajima

Parking manijak je nezaobilazna aplikacija na većini mobilnih telefona vozača, naročito u Beogradu. Ali, do skora samo na android i windows telefonima. Što se sada, na sreću svih apple korisnika, promenilo.

Parking_manijak

Zato sam napravio ovaj mali intervju sa Bojanom Kopanjom o ovoj aplikaciji:

Carz: Ko stoji iza ove aplikacije?

– Aplikaciju je inicijalno napravio Zoltan Fekete realizacijom ideje da automatizuje ono sto svakom vozacu odnese odredjenu kolicinu i vremena, ali i zivaca svaki dan – placanje parkinga. FirefoxOS je napravila Zoltanova supruga Vera, a iOS verziju je radila moja malenkost, Bojan Kopanja, tako da je to “trio fantastiko” koji stoji iza ove aplikacije :)

Carz: Kakva je ovo aplikacija?

Parking Manijak je aplikacija koja olaksava ljudima uplatu parkinga u prakticno svim gradovima u Srbiji. Aplikacija je zamisljena tako da sto vise olaksa dosadno jurenje tabli parking zona u potrazi za informacijom o kojoj se zoni radi i na koji se broj salje SMS, tako da je sada potrebno da korisnik jednostavno pokrene aplikaciju na svom smartfonu i ona ce sama da zakljuci u kom se gradu i zoni korisnik nalazi. Do duse automatsko lociranje zone je za sada dostupne samo u Android verziji, a ocekuje se implementacije iste opcije i u iOS verziju u jednoj od sledecih verzija i to se nalazi veoma visoko na TODO listi :)

iOS Simulator Screen shot Jan 31, 2014, 10.53.16 AM

Carz: Kada se pojavila aplikacija?

Aplikacija se prvo pojavila za Android platformu i to sad vec davne 2010., tj, 18.04.2010. Sredinom 2013. godine, tj. 14.07.2013. se aplikacija pojavila i za FirefoxOS, a 24.02.2014. je konacno objavljena i potpuno redizajnirana aplikacija za iOS 6+.

iOS Simulator Screen shot Jan 31, 2014, 10.53.46 AM

Carz: Koliko ste dugo radili na njoj?

Android aplikacija je inicijalno radjena 3 meseca, ali se posle toga vec evo 4 godine intenzivno radilo na usavrsavanju iste i sredjivanju baze gradova i parking zona. iOS aplikacija je sa druge strane radjena sigurno dobrih 6 meseci. Razlog za ovo je, pored cinjenice da je Parking Manijak “side project” sad vec troclanog tima koji se radi uz full time posao, bila i potreba da se za izradu iOS aplikacije napravi kompletan WEB backend i API putem kojeg aplikacija komunicira sa online bazom cime je osigurano da svaki korisnik dobije brzo i lako nanovije podatke cim se isti unesu u bazu.

iOS Simulator Screen shot Jan 31, 2014, 10.54.07 AM

Carz: Možda i najvažnije, ovo je besplatna aplikacija?

Aplikacija je besplatna, ali je u izradi i “Pro” verije koja ce doneti neke dodatne pogodnosti, ali o tome cemo pricati vise kada se ista ugleda svetlost dana.

Carz: Šta možemo da očekujemo u budućnosti?

Kao sto sam napomenuo, jedna od stvari koja ce gotovo sigurno da se desi vrlo brzo jeste nastanak Pro verzije aplikacije koja ce doneti neke dugo ocekivane pogodnosti, pogotovo business korisnicima aplikacije. Pored ovoga planirana je i implementacija novog dizajna vidjenog u iOS aplikaciji i u Android aplikaciju, ali je to i dalje u domenu planiranja, tako da se ne bih usudio da kazem cak ni okviran datum za realizaciju toga :)

Da skinete aplikaciju klikne OVDE

Puno uspeha, ispred Carza, želim ovim sjajnim ljudima. Hvala vam što pomažete velikom broju vozača da se svakodnevno parkirate. Znam da moj otac to jako ceni jer je stalno koristi :)