10455920_10103314695680093_7358674924589395799_n

[INTERVJU] Raša Karapandža

Šta to vozi Raša Karapandža? Šta bi voleo da vozi? Saznajmo.

Ko je Raša Karapandža?

Pre svega otac Filipa (5) i Tamarin muž.

Radim kao profesor finansija na EBS univerzitetu u Nemačkoj.

10455920_10103314695680093_7358674924589395799_n

Volim da kuvam i nanosim bol prevarantima među našim političarima aktivizmom na društvenim mrežama.

Kuvanje mi ide dobro. Učio sam na kursevima od učenika Ferana Adrie (verovatno najvećeg kuvara današnjice).

Nanošenje bola političarima mi ne ide nikako, ne zbog toga što loše radim taj posao, već zbog toga što su oni potpuno neosetljivi na bilo šta.

Koja kola trenutno voziš? Kako si zadovoljan njima?

Trenutno vozim Mercedesa C-coupe.

Veoma sam zadovoljan. U dubini duše sam geek i konformista.

Možda najbitnije stavke su mi sedišta i tehnilogija kojom automobil raspolaže.

Tako na primer jedna sjajna funkcija na ovom modelu je da iz browsera sa bilo kog računara iz google maps aplikacije mogu da pošaljem destinacije i putanje mom automobilu.

Koji je najlošiji automobil koji si ikada vozio?

Prvi automobil koji sam kupio sam bio je prastari ali prelepi Fiat 850 Spider iz ’71.

Divan mali dvosed kabriolet. Pored platnenog krova imao je i tvrdi krov. Auto sam kupio za jako malen novac, ali je bio u jako lošem stanju.

Onda sam platio nekom majstoru da mi uradi generalnu opravku motora. Majstor baš i nije bio neki poznavaoc tog Fiatovog modela koji je uz 850 special i 850 kupe jedini Fiatov motor koji se vrti u levo. To je završilo fijaskom.

Picture-8

Majstor je okrenuo klipove kao da je u pitanju motor običnog Fiata 850, popularnog Fiće, koji se vrti u desno. Nakon dvestotinak kilometara motor se praktično raspao.

Tada sam odlučio da sam uradim generalnu opravku motora. Kupio sam knjigu sa šematskim prikazom celog motora. Rastavio ga do poslednjeg šrafa. Odneo na mašinsku obradu i sam sastavio.

Tada sam naučio manje više sve što se da naučiti o motorima iz tog vremena.

Da li planiraš da menjaš automobil u skorije vreme i ako planiraš. Koji?

Nemam nameru da menjam automobil u skorije vreme.

Mercedesa sam kupio pre par meseci, i nadam se da će me služiti još dosta godina. Ne volim da menjam automobile jer mi odabir automobila predstavlja veoma stresno iskustvo koje crpi beskonačno energije.

Nadam se da će električni automobili stasati do trenutka kada budem hteo da menjam automobil i da će moj idući automobil biti električni.

Dream car?

Od klasičnih automobila Porsche 911 iz kasnih šezdesetih ili Singerov restauirani i modernizovani Porsche 911 iz iste epohe.

7

 

Šta misliš o trenutnoj situaciji na Srpskim putevima?

Putevi su standardno loši, loše održavani i jako jako loše označeni.

Ali ono što me najviše nervira je korumpirana policija. Dešavalo mi se da toliko inzistiraju da im dam mito umesto da platim kaznu da je bilo prilika kada zaista nisam uspevao da se odbranim. I to uz svu moju dobru volju i želju da platim kaznu.

Ukoliko izuzmemo Crnu Goru, gde sam imao još gora iskustva sa policijom, mislim da nigde u Evropi korupcija nije ni na približnom nivou.

Benzin ili Dizel?

Struja!

Kvačilo ili automatik?

Moderan automatik.

Nekada davno sam se ložio na vožnju sa kvačilom. Danas, kada su automatski menjači zaista sjajni, besmisleno je da opšte neko kupuje manuelne menjače.

Hej, 2014. godina je. Više od 45 godina je prošlo od kada je čovek otišao do meseca i natrag a mi u automobilima moramo da pritišćemo kvačilo i pomeramo neke poluge.

Besmisleno i anahrono.

Intervju vodio- Nemanja Gleđa