2014-Mercedes-Benz-B-Class-Electric-Drive-placement-626x382

Daimler želi dublju saradnju sa Teslom

Oktobar je bio mesec koji će Tesla želeti što pre da zaboravi. Auto kompanija sa sedištem u Kaliforniji umalo je doživela potpuno medijski krah zbog par Model S koji su se samozapalili, što je pokrenulo skepsku na Wall Street-u.

Nakon što je Oktobar prošao, Elon Musk može malo da odahne. Kako Rojters javlja, CEO Daimler Bodo Uebber izjavio je “rekao sam mojim kolegama, idite u Teslu i vidite druge, alternativne, načine saradnje. Želimo da sarađujemo više u budućnosti”.

2014-Mercedes-Benz-B-Class-Electric-Drive-placement-626x382

Da se podsetimo, u maju 2009. godine Daimler je kupio blizu 10% akcija Tesle, a nakon samo dva meseca 40% od tih akcija je prodato investicionoj firmi u Abu Dabiju. Tada je Daimler želeo da unapredi tehonoligiju baterija razvijene od strane Tesle. Direktori Daimler bili su impresionirai dinamikom i ličnošću Američkog osnivača Tesle – Elon Musk-a.

Kooperacija je bila uzajamno blagotvoran. Tesla je profitirala na iskustvu Daimlera iz oblasti inženjerstva i razvoja automobila, a Nemci su dobili prilaz Teslinom “know-how”-u, dopunjujući njihova sopstvena istraživanja i razvoj. Predstojeći Mercedes-Benz B klase Electric Drive biće opremljen sa voznim sistemom upravo razvijenim od strane Tesle. Baterije su proizvedene u Americi i dostavljene u Evropu gde se ugrađuju u automobile.

Lično se radujemo većoj saradnji ova dva brenda, i jedva čekamo da vidimo šta su sve interesantno smisli za nas petrolheadove.