BMW-logo 1

BMW ulaže milijardu dolara u izgradnju fabrike u Meksiku

Automobilska kompanija BMW namerava da investira milijardu dolara u izgradnju fabrike za sklapanje automobila u Meksiku, piše “Vol strit žurnal” pozivajući se na obaveštene izvore. 

Prema podacima izvora, nemačka kompanija je razmatrala mogućnosti izgradnje fabrike u centralnim državama Meksika – Idalgo ili San Luis Potosi i verovatno će izbor pasti na ovu drugu. U meksičkom preduzeću planiraju da proizvode automobile za američka i evropska tržišta, navodi sagovornik lista.

Sve više svetskih automobilskih kompanija pokazuje interesovanje za meksičko tržište. Tako su prošle nedelje nemački Dajmler i japanski Nisan saopštili da će investirati oko 1,4 milijardi dolara u zajednički razvoj i proizvodnju vozila luks klase u Meksiku.

Logo-BMW

Audi, koji je deo nemačkog koncerna Folksvagen, počeo je izgradnju fabrike u Meksiku vrednosti 1,3 milijardi dolara prošle godine. U narednim mesecima planove o izgradnji fabrike u toj zemlji mogao bi da objavi i južnokorejski Hjundai, navode izvori.Meksiko sada postaje glavni centar za američke i kanadske proizvođače automobila, piše Vols strit džornal. Prema podacima revizorske kompanije KPMG, cena radne snage u Meksiku je 60 odsto niža nego u SAD. Prema nekim podacima, radna snaga u Meksiku je jeftinija nego u Kini.

zavod

Pored toga, troškovi transporta automobila iz Meksika u SAD i Kanadu nisu visoki, a luke u Meksičkom zalivu i na pacifičkoj obali omogućavaju laku isporuku u Aziju i Evropu.

Izvor – Moj auto