goldman-solar-is-on-the-way-to-dominating-the-electricity-market-and-the-world-has-elon-musk-to-thank

BMW i Tesla?

Čelnici BMW-a i Tesla Motorsa su razgovarali o mogućnosti saradnje te dve kompanije koja bi između ostalog obuhvatila i zajedničko korišćenje mreže brzih punjača koju je američki proizvođač do sada izgradio u SAD i nekim evropskim zemljama.

Dve kompanije su shvatile da ne moraju da budu samo rivali kada je reč o prodaji elektromobila, već i da mogu da pomognu jedna drugoj u daljem razvoju i osvajanju tržišta, što je potvrdio i šef Tesla Motorsa, Ilon Mask u izjavi za Rojters.

goldman-solar-is-on-the-way-to-dominating-the-electricity-market-and-the-world-has-elon-musk-to-thank

Elon Musk

“I BMW i Tesla čvrsto su posvećeni razvoju električne mobilnosti. Razgovarali smo o raznim vidovima saradnje, a jedan od njih je i korišćenje i izgradnja mreže superpunjača”, potvrdio je Mask.

“Bio bih zadovoljan ako postignemo dogovor da i ostali proizvođači električnih vozila, poput BMW-a, počnu da koriste naše brze punjače, ali i da sami počnu da ih izgrađuju. Na taj način mogli bismo da postignemo sporazum o uzajamnoj upotrebi superpunjača drugih proizvođača”, rekao je Ilon Mask

Infrastruktura za brzo punjenje baterija na električnim automobilima još uvek je slabo razvijena, što otežava plasman svakom proizvođaču koji planira masovniju proizvodnju i prodaju ove vrste vozila.

BMW se sa ovim problemom suočio kada je nedavno ponudio tržištu svoj električni model i3. Iako je ovaj automobil namenjen pre svega vožnji na kraćim relacijama, vlasnici koji se odluče za duže međugradske vožnje imaće problem zbog potrebe da dopune baterije.

Jedna od stanica za brzo punjenje

Jedna od stanica za brzo punjenje

Sa druge strane Tesla u SAD već ima razvijenu mrežu takozvanih superpunjača, a započeo je sa ubrzanom izgradnjom stanica za brzo punjenje i u Evropi. Superpunjače trenutno koriste samo vlasnici modela američkog proizvođača. Za dopunu baterija do 50 odsto kapaciteta potrebno je oko 20 minuta, a punjenje je za vozače Tesla automobila besplatno.

Kompanije Daimler i Bosch nedavno su zamerile Tesla Motorsu što prilikom izgradnje mreže superpunjača nisu standardizovali ove stanice kako bi mogli da ih koriste i vlasnici električnih automobila drugih proizvođača.

Izvor- B92