154563,xcitefun-car

5. Tehnologija koje imaju šanse u budućnosti

Svedoci smo da se auto industrija menja svakim danom. Ono što je do pre 6 meseci bilo revolucionarna ideja sada je regularna stvar ili davno zaboravljen promašaj. Auto kompanije pokušavaju da nam pruže za korak više od svojih rivala, ali često ne uspevaju u tome. Ovo je 5. tehnologija koje imaju realnu šansu da uspeju u nepredvidljivom sutra automobilske industrije.

1. Povezani automobili. Auto industrija planira da poveže automobile. Kako to? Zamislite da vozite putem i 20 metara ispred vas je automobil prošao na crveno svetlo i time ugrozio svoju a što je bitnije i vašu bezbednost. Automobil prima signal od najbližeg automobila i reaguje time što vas upozorava, ili čak koči bez vaše dozvole. Sve u svrhu vaše bezbednosti. Neverovatno!

img_bg_slider2

2.  Samovozeći automobili. O ovome smo već pričali? Česta  tema u poslednje vreme ali ne bez razloga. Sve više automobilskih kompanija se odlučuje da se oproba u ovoj oblasti. A odkad je google ušao u igru, stvari su postale ozbiljne!

volvo-sartre-620px

3. Pametna kontrolna tabla. Displeji su sve češči dodatak na novijim automobilima. Koriste nam da nas dovedu od tačke A do tačke B u najkraćem mogućem roku i to dobro rade. Ali ono što do sada nisu radili je prepoznavanje objekata koji su ispred nas. Povezani sa prednjom kamerom. monitori će nas obaveštavati da li je ispred nas biciklista ili pak bačena flaša kokakole. Pametno zar ne? Ali pre svega jako bezbedno!

Tesla_Model_S_digital_panels

4. Pametni airbagovi. Od kada su se pojavili na tržištu, airbagovi su postali stalni deo automobila. Koristimo ih na volanu,sa strane automobila, čak i za kolena. Ali njihova budućnost nije kako da nas zaštite, nego kako da otklone potrebu za zaštitom. Dakle, Mercedes je počeo da radi na projektu pametnog airbega. U situaciji smo da ćemo se uskoro sudariti, air beg ispod automobila se aktivira i podiže automobil za 8cm i time koči automobil i podiže ga na visinu na kojoj smo maksimalno zaštićeni.

25th anniversary of the passenger airbag at Mercedes-Benz (1)

5. Automobil sakuplja energiju. Znam,znam zvuči malo čudno ali evo šta je to. Exxon Mobil predviđa da će do 2040. svaki automobil koji napusti fabriku biti hibridni automobil. To je dobra vest za životnu okolinu ali kako već znamo, hibridne baterije zauzimaju mnogo mesta i jako su teške! Tu nastupaju energetski paneli.  Toyota planira da iskoristi solarne panele i time puni bateriju automobila. Slažemo se da je to daleka budučnost ali svakako će promeniti auto industriju.

6a00d8341bf67c53ef0148c7180c7b970c-800wi

Kako god bilo,imamo mnogo razloga da se radujemo inovacijama koje nas čekaju.Budućnost je svakako blizu!